Welkom in de fascinerende wereld
van de fuchsia

Er zijn verschillende redenen voor de populariteit van fuchsias. Voor sommigen is dat de ongewone bloemvorm.

Als kleine ballerina’s, voor anderen de eenvoudige methoden van vermeerderen of de zeer rijke bloei.

In elk geval is het zo dat miljoenen mensen nu fuchsia’s kweken in hun kas of tuin.  M       ensen houden van fuchsia’s en dat komt wellicht doordat deze rijk bloeiende planten houden van onze zomers, niet te warm, niet te koud, af en toe bewolkt en regelmatig een frisse bui.

De grote aantrekkingskracht is de grote verscheidenheid.

De grootte van fuchsiabloemen varieert van 6mm. lang tot 13 cm in doorsnee.  De  bloemen kunnen lang en slank of schotelvormig zijn en variëren van tengere enkele bloemen die je recht in het hart kijken.  Het kleurengamma is zeer groot en breidt zich nog steeds uit, van wit tot bijna zwart, groen en bijna bruin; geel blijft de grote afwezige.  De verscheidenheid van tinten en nuances is adembenemend.  In  ideale omstandigheden kunnen fuchsia’s bijna twaalf maanden bloeien,  ook al stellen ze een korte rustpauze zeer op prijs.  Kleur is niet beperkt tot de bloemen, ook het blad heeft alle mogelijke tinten van groen. Nu eens een mat dan weer glanzend, bontbladig, soms grijs, roomwit, geel, roze en brons.  Dankzij deze variaties kunt u lang voordat de planten bloeien een feest van kleur creëren.

Proef het genoegen van deze wonderlijke en gemakkelijk te kweken plant en u zult nooit teleurgesteld worden.

In deze grote rijke familie van de fuchsia is er voor elk wat wils.



Fuchsia's hebben en houden is een kunst.


Praktische tips

  • Grondsamenstelling
    • goed doorlatend
    • goed vocht vasthoudend
    • voldoende voeding bevattend
    • luchtig


  • Pas opgepotte stekken of verpotte planten de eerste weken niet bijmesten.
  • Na 4 weken een extra bemesting met hoog P-gehalte (1O - 52 - 1O) toedienen. Dat bevordert de aanmaak van wortels en knopvorming.
  • Daarna wekelijks bijmesten met 2O - 2O - 2O. Dat stimuleert de bloei.
  • In het najaar best een extra kalibemesting 7 - 11 - 27 gebruiken, om de plant te laten afrijpen.
  • In de zomer dagelijks matig water geven, zelfs bij regenweer.


Voorbereiding op de winterberging (oktober)

Planten die door grote hoeveelheden regen zeer nat staan, laat u best eerst enkele dagen drogen, eventueel onder een afdak of met de blote kluit op een dagblad.
Dan opnieuw snoeien: alle bloemen en bladeren wegknippen. Uw plant opnieuw snoeien op één of twee ogen van het verhoute éénjarig hout. De overjarige takken ongemoeid laten. Alle kleine takjes en dood hout wegknippen.
Iedere plant controleren op de eventuele aanwezigheid van witte larven van de taxuskever. In geval van aanwezigheid de plant uit de pot nemen en de larven verwijderen. Die kunnen namelijk fataal zijn voor uw fuchsia.


Overwinteren

Oudere planten overwinteren het best bij een temperatuur van 3 tot 5°; jonge plantjes kunnen wel wat meer warmte gebruiken, 12 tot 15°. Steeds opletten voor ongedierte zoals luizen of witte vliegen. Gebruik zoveel mogelijk milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen zoals een lichte besproeiing van zeep/spiritus.
Wees zeer matig met water geven. Jonge plantjes die nog niet verhout zijn, laat u doorgroeien. Ze krijgen spaarzaam water en af en toe een verdunde oplossing.
Botrytis of grauwschimmel kan de kop opsteken. Voorkom dat door te luchten op droge dagen en bladafval of/en eventueel aangetaste bladeren steeds te verwijderen.

Geniet van uw fuchsia's. Wij staan steeds tot uw dienst voor meer inlichtingen.


catalogus 1    catalogus 2